Tiszakécske és Környéke Sporthorgász Egyesület

MENÜ

A holtág bemutatása, rövid története.

 

Tiszakécske város és a település nevéről elnevezett holtág vízgyűjtője a Tisza folyó magyarországi középső szakaszának alsó részén, a folyó jobb partján helyezkedik el.

A holtág létrejöttéről, kialakulásáról pontos feljegyzések nincsenek. Elvitathatatlan tény viszont, hogy a Habsburg birodalom első nagyméretarányú magyarországi térképezése 1763- tól 1787-ig történt meg. Ezen az első és katonai célt szolgáló, az utakra, vizekre, mocsarakra és magaslatokra összpontosító 1:2880 méretarányú térképen a Tiszakécskei Holt-Tisza már mint lefűződött holtág lett ábrázolva és térképezve. A holtág végek és az anyameder között öt –hétzsáz méteren olyan mocsárrész található, amelyet földút és gyalogösvények kereszteznek. Ebből az a következtetés vonható le, hogy a Tisza által elhagyott mederrész az 1700-as évek
Előtt, a XV.-XVI. Században vált el a jelenlegi folyómedertől.

A Tisza árvízvédelmi töltésrendszerének megépülésével (1866-1895) előállt az a veszély, hogy az összegyűlő belvizeknek nem volt befogadója, hiszen éppen a homogén töltésrendszer akadályozta a lefolyást. Ezért a Tiszakécskei Holt-Tiszát – több holtághoz hasonlóan – a belvízvédekezés rendszerébe, felhasználva a belvizek tározására.

A másik fő hasznosítási mód a halgazdálkodás volt. Emiatt a keresztgátakkal több tóegységre bontották a holtágat.

Az 1970-es években a vízforgalom javítása és a lehalászás megkönnyítése érdekében a holtág tengelyében vezérárkot alakítottak ki. A feliszapolódás további előrehaladtával és a vízpótlás megoldatlansága miatt ez a tevékenység visszaszorult.

Jelenleg az I. holtág kivételével lehet horgászni.

A teljes holtág műszaki adatai:

Hossza:                       6960 m
Területe:                      101,9757 ha
Átlag szélessége:         147 m
Átlag vízmélysége:        0,7 m
Víztérfogat:                   490 000 m3

A holtág teljes területe: 101 ha 9757 m2

A holtág vízszintjének szabályozására, a káros belvizek lecsapolására a Foktoroki csatorna és annak az árvízvédelmi töltés alatt megépített zsilipje szolgál. A csatorna 0 szelvényében egy provizórikus szivattyúállás is van, ahol rendkívüli esetekben a vízgyűjtő és a holtág vize is beemelhető a Tiszába. Az 1970-es években a vízügyi szolgálat átalakításokat végzett a holtághoz kapcsolódó belvízöblözetekben, így megnyílt annak a lehetősége is, hogy a holtág vizének egy része a Párhuzamos csatornába is bevezethető legyen.

A holtágat érintő első nagyszabású terv az 1960-as évek első felében készült el. A terv szerint a holtágon három kereszttöltést terveztek, a létrejött négy tórészt halasítóként kívánták hasznosítani. Lényeges megjegyzés, hogy az 1962-ben elkészített tervet a kivitelezés alatt módosították. Így valóságban nem a korabeli helyre épültek teleltetők, és a keresztgátak sem az eredeti tervezett helyen épültek meg.

A holtág által közbezárt viszonylag alacsonyabb tengerszint feletti területek belvízmentesítése – a halastókénti üzemeltetés miatt – romlott, egyes területek belvízmentesítése lehetetlenné vált. A kialakult rendezetlen helyzetet 1975-ben a 2352/1975 számú KÖTIVIZIG határozat  és a Bács-Kiskun Megyei Bíróság döntése rendezte és kötelezte a halászati jog gyakorlóját a vízszintcsökkentésre.

A bírósági határozatot követő vízszintcsökkentés eredményeként a halászati hasznosítás 1976-ban megszűnt.

Az 1970-es évek végén megindult meliorációs munkák közvetetten érintették a holtágat is. A tiszai árvízvédelemi töltés és a holtág közötti területek végleges belvízmentesítéséhez (KIVITERV 1978. évi terve) dréncsőhálózat épült ki. A drénvizek befogadója a holtág. A drénvizeket a holtágba a csatorna végszelvényében megkezdett – de be nem fejezett üzemen kívüli – szivattyúegységnek kellett volna a holtágba emelni.

1981-től a megépült kísérleti szennyvíztisztító telep tisztított vizének befogadója a holtág. Az 1994-től nem vezetnek tisztított szennyvizet a holtágba.

1986-ban fejlesztési terv készült  a holtág teljes átalakítására. Versenypályát és további üdülőterületeket terveztek a holtágra. Ebből a tervből a magas beruházási költségek miatt napjainkig új létesítmények nem épültek.

A holtág rehabilitációs irányelveknek megfelelő tervezés és a munkák első része (tiszai vízpótlás, az 1. holtág szakasz rehabilitációja) 1997-2001 között valósult meg. 

 

(vissza)

 

Hírek

 • Felhívás!
   
  PERGETŐHORGÁSZOK FIGYELEM!‼️‼️
  A Holt-Tisza teljes szakaszán Tilos Pergetni 2018.11.26 – 2019.01.10-ig!!!!!
   
  Köszönjük
  TKKSHE

  Kedves Sporttársak!
   
  Horgászirodánk 2018.11.13.-tól 6060 Tiszakécske, Szent Imre tér 13 szám alá (a Dohánybolt mellé) költözött.
   
  Tisztelt Sporttársak!

  Adószámunk: 19975865-1-03 adód 1%-val kérünk támogasd egyesületünket.

 • Horgászengedély váltás:

   

  Horgászirodánk 2018.11.13.-tól 6060 Tiszakécske, Szent Imre tér 13 szám alá (a Dohánybolt mellé) költözött.

  NYITVATARTÁS:

  Január 01-től Június 30-ig Hétfőtől - Péntekig de. 9-12. du. 13-16;

  Július 01-től December 31-ig: Kedd és Péntek de. 9-12 du. 13-16

  Tel: 0630/703-37-54

   

  Változások a horgászrendben: 2018.

   

  Tisztelt Horgásztársak!

  A III. Holt-Tiszán továbbra is csak az érvényes, éves területi engedéllyel rendelkezők horgászhatnak. Haltartó használata szigorúan TILOS!! Egyedül a törpeharcsát lehet hazavinni, azt is vödörben! Csónak és etetőhajó használata SZIGORÚAN TILOS!

  FIGYELEM!

  Egyéb hal megtartása és elvitele azonnali engedélybevonást von maga után!!!

   

  A TKKSHE Vezetősége

  Ápr. 01. – október. 31. között 0-24 óráig lehet

  horgászni, egyéb időpontban napkeltétől

  napnyugtáig.

   

  - A teljesárú (2 botos) napi és éves jegyek esetében

  a naponta elvihető pontyok mennyisége

  2 db, a kedvezményezett

  (1 botos) napi és éves jegyek esetében naponta

  1 db ponty.

   

   

  -  A II. szakaszból TILOS ELVINNI az 5 kg-osnál

  nagyobb pontyot!!

  -35 cm alatti pontyot megtartani TILOS!

  -25 cm feletti keszeg megtartása TILOS! 

  -III.-as Holt-Tiszából halat elvini TIOS! 

  - A horgászat befejezésekor a 30 cm-nél nagyobb halakat minden esetben, az ennél kisebbeket akkor kell elpusztítani, ha a stresszmentes szállításuk nem  biztosítható.

  -Fertőtlenítő spray használata KÖTELEZŐ!

  -Halradar használata TILOS!

  -A műtárgyakon, illetve a csatornákban horgászni TILOS!

   

  -  Az év közbeni horgászrendben történő

  változtatások jogát fenntartjuk. A változtatások

  minden esetben olvashatók lesznek a

  hirdető tábláinkon.

   

Asztali nézet